The inskolning from hell

Allt var upplagt och klart, planerat in i minsta detalj. De två kommande veckorna skulle innebära en euforisk tid av ledighet och gemytlig samvaro med barnen. Den skulle framförallt innebära egen tid för mig, bara mig...

So far not so f......ing good... som man säger i England.

Ni som läste min tremeter långa status på facebook vet att jag söndagen innan förskolestart och dagisinskolningens första dag hade lagt ner mycket krut på att göra kommande vecka smidig. Jag gjorde för första gången i mitt liv en veckomeny och storhandlade. För att kunna storhandla fick jag rensa ur kylskåpet som var proppfullt med jag vet inte riktigt vad, men det hade ännu inte fått eget liv.

Alltså fyra kompostpåsar senare, var det storhandlat veckoplanerad meny satt med magnet på kylskåpet. (Jag hatar kylskåpsmangneter egentligen det är så jäkla fult men jag kan nu förstå charmen, sedan vi t. ex. lyckats komma till bvc i tid och hör och häpna på rätt dag. Alla varianter har gjorts. Fel dag, rätt tid, rätt tid, fel dag. Fel dag, fel tid och ja det summerar väl det hela. Men eftersom kallelsen suttit på kylskåpet och med neongul markeringspenna deklarerat dag och tid i ett par veckor så lyckades vi med bedriften att vara där precis när vi skulle).

När veckoplaneringen var klar och uppsatt, lagade jag köttgryta. Gick en trappa upp och lånade gjutjärnsgryta. Sen lades det fram kläder till barnen och till mig själv klockan ställdes på 06.30 och alla fick lägga sig i tid...

Ingen kunde somna...

08.15 Kalle lämnas på skolan. Sedan en liten morgonpromenad i solskenet.
09.00 Inskolning på dagis.
11.30 Går hem och lägger en mätt Oskar som är jättetrött och han sover sedan i tre timmar (det brukar han göra).
12.00 Mamma äter lunch och njuter av sin ensamhet och det enda ljud som hörs är tystnad.
12.30 Mamma lägger sig och tar upp en bok som ramlar ner på näsan inom några sekunder, sedan uppstår små avslappnande snusningar.
14.30 Oskar vaknar, äter mellis, mamma dricker kaffe, livet är toppen och jag längtar till nästa dag redan nu.
15.00 Hämtar Kalle på fritids.

Ni vet den där gamla LP skivan det är nu någon raspar spelarmen över hela skivan och stoppar den ljuva musiken abrupt. För som ni förstår, så är ju det här i Sofias värld och där överlever sällan drömmarnas utopier. Där är verkligheten en annan lite mer oförutsägbar och vem fan har sagt att det ska vara lätt??

Dag 1

08.00 i tid på skolgården Kalle och 200 barn till.
08.10 ingen förälder går man ska vara med första dagen i början, fast ingen har sagt det till mig.
08.15 skolklockan ringer in och 200 barn rusar mot dörrarna. Liksom Kalle...
08.17 Kalle är borta...
08.40 hittar Kalle på fel våning i fel förskoleklass, med ryggsäck, jacka och skor på tillsammans med det mest ledsnaste lilla ansikte jag någonsin har sett honom bära. Kommer in i mammas famn och gråter belgien blue krokodiltårar och allt har bara börjat helt fel.
08.50 Kalle är på rätt våning, och i rätt klassrum men på fel humör, det är inte alls kul att börja lekis. Det är läskigt och stort och mamma får inte gå, för då kommer tårarna igen. Så mamma stannar.

Mamma märker nu också att hon burit Oskar med ena armen upp och ner för trapporna i skolan, ut på skolgården, ut på gatan, upp igen och så om och om igen tills Kalle kom in i famnen och där hon sittandes på huk lyfte båda rakt upp som någon jäkla hulk bar dem i säkerhet. Mamma märker nu när hon släppt ner Kalle och han sitter tillsammans med de andra barnen att svetten rinner och att armarna är lite trötta.

09.00 Mamma ringer till dagis och säger att vi får skjuta på inskolningen av Oskar till imorgon för mamma måste stanna på skolan.

Efter lunchen händer det sig att Kalle vill vara kvar och leka, och då får jag gå hem. Oskar sover i vagnen, han har ätit ett halvt äpple som Kalle delat med honom. Glad att köttgrytan väntar där hemma och KAFFE...

Dag 2
Ställer klockan på 06.45 (en kvart till att sova måste gå bra).
08.15 ringer skolklockan in Kalle, Oskar och mamma går tillsammans upp för trapporna och hittar rätt skåp och rätt klassrum. Sen får jag gå.

08.45 installerar vi oss på dagis, nu ska här skolas in.

10.00 Oskar är så trött så dagisfröken tycker vi ska gå hem. Oskar somnar innan vi hinner ut genom grinden på dagis när vi kommer hem slänger jag mig på sängen och tänker att jag bara ska vila en liten stund. Tre timmar senare väcks jag av Oskars gny.

Dag 3
Ställer klockan på 06.40, snoozar två gånger, inser att det blir lite snoigt, vad ska ungarna ha på sig. Kalle har hostat och spytt slem i natt, status vara hemma.
07.30 ringer Mattias han får komma hem och vabba. Kalle har ont i halsen och är förkyld.

09-11.30 inskolningen på dagis går toppen. Oskar äter 10 slevar brunsås till lunch går hem mätt och nöjd och glad somnar gott.

Alla är hemma, det ska servas mackor till den sjuke, tvätten tvättas, Mattias har skurat golven så det luktar gott.

Så hittils har inget blivit som jag tänkt mig men det är mina vänner som jag sa till de andra föräldrarna, bara en ny dag i Sofias liv, bara en ny, helt vanlig dag.

Men imorgon då...

Puss och kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0